Course en sloperating uitgesteld!

Zoals tijdens de ALV aangekondigd stond onze baan dit jaar op de agenda voor een nieuwe course en sloperating. Dit zou in juni gaan plaatsvinden. De NGF heeft ons echter laten weten de rating met een jaar uit te stellen. Golfbanen worden zo in de gelegenheid gesteld om zoveel mogelijk golfers hun favoriete spelletje te laten spelen. Net andere woorden; De NGF legt dit jaar geen beslag op de baan ten behoeve van een rating. We kunnen dus met z’n allen maximaal genieten van onze baan.

Om alvast een beetje voor te sorteren op volgend jaar, lees je hieronder in het kort wat deze rating inhoudt. Uiteraard komen we hier volgend jaar nog een keer op terug.

Voor alle golfbanen in Nederland geldt dat er handicap condities aanwezig moeten zijn voor het spelen van een handicapronde.

Wat zijn handicap condities?

• De ronde wordt gespeeld over een door de NGF gemeten baan met een gemeten lengte van minimaal 2750 m over 18 holes of een 1375 m over 9 holes tenzij de NGF dispensatie heeft verleend.
  • De baan heeft een officiële course en sloperating van de NGF.
  • De lengte van de te spelen baan verschilt niet meer dan 100 m over 18 holes of 50 m over 9 holes met de lengte van de gemeten baan.
  • De golfregels, zoals vastgesteld door de R&A Rules Limited, en de plaatselijke regels van de club zijn van kracht.
  • De meetpunten voldoen aan de eisen van het EGA handicap systeem.
  • Er wordt gespeeld met volledige handicapverrekening.
  • De ronde wordt gespeeld onder toezicht van een marker.

Ontbreken de course en sloperating van een baan, dan kunt je niet het aantal handicapslagen vaststellen dat je nodig hebt om de score te berekenen.

Om een goed werkend handicapsysteem te hebben worden alle golfbanen beoordeeld op het gebied van lengte en moeilijkheid tijdens het golfen. Op basis van deze beoordeling ("rating") wordt bepaald hoeveel slagen golfers nodig hebben op een bepaalde baan om hun handicap te spelen. Het systeem dat wordt gebruikt om deze banen te meten is het USGA Course Rating Systeem.

Course Rating – Moeilijkheidsgraad van de baan

Bij het in kaart brengen van de moeilijkheidsgraad van een baan wordt gekeken naar het landingsgebied van een bal vanuit het perspectief van twee type golfers: scratch- (hcp 0) en bogeygolfers (hcp 20). Liggen er in die landingsgebieden hindernissen, staan er bomen of maakt de hole een bocht? Of is het landingsgebied gemakkelijk omdat het vlak, breed en kort is gemaaid? Vervolgens wordt gekeken welke moeilijkheden scratch- en bogeygolfers treffen bij hun tweede slag en natuurlijk op en rond de greens. Voor iedere tee (oranje, rood, blauw, geel en wit) wordt de Course Rating opnieuw bepaald.

Slope Rating - Playing handicaptabellen

Als de moeilijkheidsfactoren per hole en per kleur tee in kaart zijn gebracht kan de Slope Rating worden bepaald. Dit geeft het aantal slagen aan dat een speler extra ontvangt ten opzichte van een speler met handicap nul. Hoeveel slagen dit precies zijn, is per baan afhankelijk en terug te zien in de playing handicap-tabellen die op een club aanwezig zijn.

• Share this post!

Joris Strolenberg